Wednesday, 13 May 2015

To West With Ease!

Sudah lama benar gambar-gambar terperap dalam draf...I need to do something about it.  Duk tenung tilik tenung tilik gambar2 ni brapo minggu doh..idea nok nnulih dok maghi2...haaishhhhh.. nok tengok tv xleh...cik abe booking sokmo starting from 9.30 pm till midnight...tengok sports lah...gapo lagi..lagi sekali haishhh!

moleklah cerita pasal gambar-gambar ni lah...ssegho nok nnulih kut loghat ambo lah kali ni..ko guano Teh dio..bolehlah dih?  Nok nnulih gapo-gapo mesti ingat ko Teh, kakak ambo, dio meme handal bab-bab nnulih ni pasa dio gi belajar pasa nnulih ko sok kobar, majalah, iyo lah mugo dio oghe DBP ke dulu sebelum pecen.  Loni pecen pun dio duk buat editing ko DBP lagi..oghe nok lagi kita buat lah dih mugo boleh pitih lebih...buat-buat tapung duit pecen.

agok-agoknyo lah ramai kenal kalu kelih gambar atah ni dih?  Duk gi maghi ko Kuala Lumpur (anok-anok duk ssano blako) lewat tahun lepas lagi lalu kut ni lah.  Ghaso dok gelewak lalu kut ni gi balik KL tapi jange musim cuti sekoloh lah ko cuti perayae gapo-gapo nyo gelewak jugok nyo.

Gambar atah tu bukae ambo hok snap tapi amik dari web page rasmi Lebuhraya Pantai Timur 2..comel ke tu..ambo xreti nok amik gambar comel gini.

Gambar ni gi KL masa time biasa, week day so memang tak banyok keto..nok jupo lori balak kut ni memang payoh lah...kalu kut Gua Musae duk ikut belakae lori bawok balok besar2 pah nok overtake pun kito hok ghaso gerun biar pun oghe lain hok bawok kereto.




Hah..ni maso hari rayo chino bulae duo baru ni...kito alah gi KL gaknyo ghama lah hok nok balik kkapung...jem suk suk..mujur kito tidok duk KL tapi gi tiap-tiap bulae mugo anok-anok duk ssano.

Ikut suka hati ni nak fill in the words here so hentam saja lah... this highway starts somewhere near Sungai Tong if I am not mistaken.  Dulu in December 2014 when we first used this route we have to exit at Paka since the road to Jabor was still under construction.  Tol memang tak kena bayar lagi sebab plaza tol Terengganu and R&R di situ still under construction.  Only in late January 2015 the whole stretch of the highway was opened to the public.  Sesat jugok masa exit di Paka  cari jalan nok masuk balik lebuhraya di Jabor, duo tigo kali jugok berhenti tanyo oghe kapung  situ arah mano nok tuju.


Gambar di atas diambil masa berhenti rehat/sembahyang di R&R Kijal...situated on top of a small hill.  Suka design R&R di LPT 2 macam ala-ala resort gitu..lainlah kalau nak dibanding dengan R&R di Gua Musang.  Masa kami berhenti rehat dulu R&R ni tidak beroperasi sepenuhnya lagi dan hanya tandas dan surau boleh digunakan...api dan air ado tapi guno generator maso tu.  Tempat jual makanan dok siap lagi  tapi ada orang jual air botol bawoh payung ssitu. 

Suka dengan design surau...ditanam dengan pokok2 hijau, tenang jiwa maso solat. 





Gambar ni tak ingat but i think this is at R&R Temerloh..


We made a stop at R&R Perasing too..that is Teh in the picture.  R&R Perasing caters to both travellers from the east and west coast tu macam R&R Genting Sempah.

ado playground untuk kanak-kanak..

ado oghe sudi nok jadi model sekejap untuk gambar ni..hihi

and so this lebuhraya will be our route to KL from now on...the toll rate from Jabor to Karak is RM21.30 or whereabouts when the Terengganu Plaza Toll operates it will costs us more but what the heck...no fuss no frills travelling along LPT 2  and I can only wish that the highway continue till Pasir Puteh, Kelantan and that will be God sent for us.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...