Thursday, 7 July 2011

UJUB



Nabi saw. bersabda, "Apabila seorang lelaki sedang berjalan dengan memakai baju yang kemas dan rambut yang disikat menyebabkan dia rasa kagum dengan pakaian dan dandanan rambutnya (perasan lawa). Lalu Allah tengelamkan dia ke dalam muka bumi dan dia terus ditenggelamkan sampai hari kiamat.” HR Bukhari dan Muslim)

Nabi saw. bersabda, "Ada tiga hal yang dapat membinasakan diri seseorang iaitu kedekut yang ditaati, hawa nafsu yang diikuti dan ujub (rasa kagum dengan diri sendiri).”. (HR Al-Bazzar dan Al-Baihaqi)

Ujub ialah PERASAAN kagum atas diri sendiri. Merasa diri HEBAT. Bangga diri. Terpesona dengan kehebatan diri.

Sufyan at-Tsauri mengatakan ujub adalah perasaaan kagum pada dirimu sendiri sehingga kamu merasa bahawa kamu lebih mulia dan lebih tinggi darjat.

Muthrif rahimahullah telah berkata, “Kalau aku tidur tanpa tahajud dan bangun dalam keadaan menyesal, adalah lebih baik dari aku bertahajud tetapi berasa kagum dengan amalan tahajud tadi.”

Seorang sahabat Nabi Abu Ubaidah al-Jarrah yang menjadi imam. Setelah selesai beliau berkata, “Syaitan sentiasa menghasut aku supaya merasa aku ini lebih hebat dari orang di belakangku. Aku tidak mahu jadi imam sampai bila-bila.”

Perasaan ujub boleh datang pada bila-bila masa.

Orang yang rajin ibadah merasa kagum dengan ibadahnya.
Orang yang berilmu, kagum dengan ilmunya.
Orang yang cantik, kagum dengan kecantikannya.
Orang yang dermawan, kagum dengan kebaikannya.
Orang yang berdakwah, kagum dengan dakwahnya.

Ingatlah, semua kelebihan adalah anugerah dari Allah, oleh itu kagumlah hanya kepada Allah, bukan diri sendiri.


 
Berkongsi maklumat di atas daripada FB Tazkirah...Kita ni tidak memiliki apa-apa....kesemuanya milik Allah SWT..

7 comments:

Teh Ani said...

Baru tau nama sebenarnya ujub, ingat dipanggil riak. Perasaan ni sentiasa ada, naik kereta besar segho agah doh, tu la baik naik kereta kecil, tu menumpang aje. Tapi rasanya takde rasa sampai takabur. Astaghafirullah.

Teh Ani said...

Moleh cari artkel begini,boleh tumpang ilmu nih.

naniasda said...

Takut bendo ni sbb tidak perasae pun kito ni ujub..so keno ingat mengingati lah

Anonymous said...

wow... mintak copy.. bagus seklai article ni.

kama

naniasda said...

Puan Kama - tks for peeping into my blog yg tidak ada apa ni. I'v been your silent reader for a few years now and could not help commenting on tht gaga girl..hehe. Terkedu sekejap sbb blogger famous mcm you nak share apa yg ada di blog ini.. :)

luahfikiran said...

SALAM,
TKASIH ATAS PERKONGSIAN. MOHON MENYIARKAN SEMULA N3 INI DI BLOG LF. TKASIH

naniasda said...

As Salam LF..Pls do share it by all means :)

Daiyan's Giant Caterpillars (Part II)

                                      CEO of RapidKL's tweet inviting Daiyan to visit LRT depot...                          ...