Sunday, 11 September 2011

Homemade Sirap Ros Pandan Special






Hubby's special recipe modified from his mum's original recipe...


Bahan-bahan yang diperlukan:


1.  1 kg. gula kasar
2.  Daun pandan 10 helai
3.  3 kuntum bunga cengkih
4.  1.250 liter air
5.  Bahan campuran sebaik-baiknya guna 'Star Brand'
     -  Pewarna merah      :  3 sudu besar penuh
     -  Perisa Pandan        :  1 sudu teh
     -  Perisa Ros             :  1 sudu teh
     -  Perisa Vanilla         :  1 sudu teh
     -  Perisa Pisang          :  1 sudu teh




Perisa Yang Digunakan
Cara Membuatnya:


Daun pandan dicuci dan dipotong ikut kesesuaian.  Sesudah itu rebus dengan air sebanyak 1.250 liter bersama cengkih.  Biarkan ia mendidih sehingga daun pandan itu agak masak dan keluar bau pandan.

Keluarkan daun pandan kesemuanya dan masukkan gula serta kacau sehingga larut.  Biarkan air gula tersebut mendidih selama 3 minit (perlu dikacau untuk memastikan gula tidak berketul).  Matikan api dan biarkan selama 10 minit.  Masukkan bahan campuran kesemuanya kecuali perisa pisang.  Dalam keadaan suam barulah dimasukkan perisa pisang.  Kacau sehingga agak larut semuanya.  Biarkan sehingga sejuk dan botolkan.  Simpan dalam peti sejuk.

SELAMAT MENCUBA AIR SIRAP PANDAN ROS!




Rebusan Daun Pandan
                                                      
Sirap yang sudah siap dimasak


Sirap dan Sirap Bandung










16 comments:

Anonymous said...

kena cuba nie....mesti best kalu resepi turun temurun....tahniah utk pok nik kak yah....(Tie MIS)

naniasda said...

Tq Tie..mesti kembang idung pok nik..huhuhu

Nora Karim said...

Tak pernah pakai bunga cengkih... selalu pakai kulit kayu manis... nanti nak try la pakai bunga cengkih...

naniasda said...

Bunga cengkih buat sirap bau wangi ditambah dgn bau daun pandan. Terima kasih kerana sudi singgah di sini :)

MMR said...

memang resipi yg tak kedekut..........sedap Gila...baunya punya la wangi.....satu rumah bau tu.....thank you....terima kasih...kalu ada resipi lain bagi lagi.....

naniasda said...

ini resepi suami yang diubahsuai drpd resepi asal emak dia dan terima kasih kembali kerana sudi datang sini dan cuba resepi sirap ni...sharing is caring :)

Yan said...

Terima kaih utntuk resepi

naniasda said...

Yan...Terima kasih kembali kerana sudi ke blog ini..

Unknown said...

Tqvm...RAMADAN 1436 HIJRAH...membuka selera minuman sy .

Unknown said...

Tqvm...RAMADAN 1436 HIJRAH...membuka selera minuman sy .

naniasda said...

Janshak Misyak...you are welcome..Selamat Berpuasa :)

Unknown said...

terimakaseh utk resepi sirap :)

naniasda said...

DianaMarkona 90...terima kasih kerana sudi cuba resepi sirap ini :)

Unknown said...

Terima kasih puan..sy on de way buat kat student sy utk team bola esok..cuaca panas lani...jimat n mesti bestt ni

Unknown said...

Terima kasih puan..sy on de way buat kat student sy utk team bola esok..cuaca panas lani...jimat n mesti bestt ni

plain83 said...

Wah, ada tambah perisa pisang... hehee, menarik. Resepi sirap ros special puan ni berasal dari negeri mana ye? Ibu kepada suami puan berasal dari negeri mana? :)

Jemput lihat resepi sirap ros special versi saya, diilhamkan dari ibu saya (orang Perlis):

https://throughmyglasseskacamata.blogspot.my/2017/11/aku-namakannya-sirap-nostalgia.html

Daiyan's Giant Caterpillars (Part II)

                                      CEO of RapidKL's tweet inviting Daiyan to visit LRT depot...                          ...