Hubby's special recipe modified from his mum's original recipe...
Bahan-bahan yang diperlukan:
1. 1 kg. gula kasar
2. Daun pandan 10 helai
3. 3 kuntum bunga cengkih
4. 1.250 liter air
5. Bahan campuran sebaik-baiknya guna 'Star Brand'
- Pewarna merah : 3 sudu besar penuh
- Perisa Pandan : 1 sudu teh
- Perisa Ros : 1 sudu teh
- Perisa Vanilla : 1 sudu teh
- Perisa Pisang : 1 sudu teh
Perisa Yang Digunakan |
Daun pandan dicuci dan dipotong ikut kesesuaian. Sesudah itu rebus dengan air sebanyak 1.250 liter bersama cengkih. Biarkan ia mendidih sehingga daun pandan itu agak masak dan keluar bau pandan.
Keluarkan daun pandan kesemuanya dan masukkan gula serta kacau sehingga larut. Biarkan air gula tersebut mendidih selama 3 minit (perlu dikacau untuk memastikan gula tidak berketul). Matikan api dan biarkan selama 10 minit. Masukkan bahan campuran kesemuanya kecuali perisa pisang. Dalam keadaan suam barulah dimasukkan perisa pisang. Kacau sehingga agak larut semuanya. Biarkan sehingga sejuk dan botolkan. Simpan dalam peti sejuk.
SELAMAT MENCUBA AIR SIRAP PANDAN ROS!Rebusan Daun Pandan |
Sirap yang sudah siap dimasak |
Sirap dan Sirap Bandung |
16 comments:
kena cuba nie....mesti best kalu resepi turun temurun....tahniah utk pok nik kak yah....(Tie MIS)
Tq Tie..mesti kembang idung pok nik..huhuhu
Tak pernah pakai bunga cengkih... selalu pakai kulit kayu manis... nanti nak try la pakai bunga cengkih...
Bunga cengkih buat sirap bau wangi ditambah dgn bau daun pandan. Terima kasih kerana sudi singgah di sini :)
memang resipi yg tak kedekut..........sedap Gila...baunya punya la wangi.....satu rumah bau tu.....thank you....terima kasih...kalu ada resipi lain bagi lagi.....
ini resepi suami yang diubahsuai drpd resepi asal emak dia dan terima kasih kembali kerana sudi datang sini dan cuba resepi sirap ni...sharing is caring :)
Terima kaih utntuk resepi
Yan...Terima kasih kembali kerana sudi ke blog ini..
Tqvm...RAMADAN 1436 HIJRAH...membuka selera minuman sy .
Tqvm...RAMADAN 1436 HIJRAH...membuka selera minuman sy .
Janshak Misyak...you are welcome..Selamat Berpuasa :)
terimakaseh utk resepi sirap :)
DianaMarkona 90...terima kasih kerana sudi cuba resepi sirap ini :)
Terima kasih puan..sy on de way buat kat student sy utk team bola esok..cuaca panas lani...jimat n mesti bestt ni
Terima kasih puan..sy on de way buat kat student sy utk team bola esok..cuaca panas lani...jimat n mesti bestt ni
Wah, ada tambah perisa pisang... hehee, menarik. Resepi sirap ros special puan ni berasal dari negeri mana ye? Ibu kepada suami puan berasal dari negeri mana? :)
Jemput lihat resepi sirap ros special versi saya, diilhamkan dari ibu saya (orang Perlis):
https://throughmyglasseskacamata.blogspot.my/2017/11/aku-namakannya-sirap-nostalgia.html
Post a Comment