Monday, 13 May 2013

Ichiban...the first and the last!

'Ichiban' means 'first' in Japanese  but I don't think this is the 'first' kopitiam with a Japanese name in KB, 'Hayaki' kopitiam sudah lama bertapak di sini sampai ada cawangan di negeri lain.  Located in Kubang Kerian Bandar Baru (betul-betul depan Hospital USM), tauke ni orang jepun ke but my guess he is a cha ya nun alif lah.  Singgah untuk melepaskan dahaga di sini selepas membeli-belah kain di Jakel Cawangan Kubang Kerian minggu lepas.  MOTH (man of the house) dah ngepek awak-awal tak nak masuk minum/makan di tempat-tempat yang nampak luarannya kelas sikit...walaupun tak ada kelas mana pun di dalam.  Its not like that we often eat out but just once in a while to treat the two kids (dia orang duk terperap since Disember 2012 di rumah tunggu nak masuk kolej mana-mana bulan depan) and since we were in that particular area that day so let's give it a try and quench our thirst..

The menu is like in any other kopitiam in the whole of  Malaysia, no need to elaborate.. sajalah I was thinking  with a japanese name the menu would also serve japanese food such as sushi,  ramen noodles tapi jauh panggang dari api (sedap pulak perumpaan melayu kita ni kan..)

Looks can be so deceptive...


Nampak sedap chicken chop dan black pepper sauce dan mee hailam tu tetapi semua taste ke laut, mee hailam tu rasa macam hirup kuah kicap aje...that's what it tasted like to MOTH. Dua gelas air yang suppose to taste Dragonfruit langsung tak ada taste buoh nago..apakehal diperah air asam limau dalam buoh nago ni?  Can you call an ABC without the cendol, black beans and other varieties of condiments that made up 'air batu campur', ABC?  Verdict of the ABC...tawar 'hair bear'!

Ada gambar Tok Pa dan Tok Guru duk jamu selera di sini... mungkin buat sedaplah makanannya untuk orang-orang besar ni kan....

Padan pun budak-budak muda ini yang menyediakan makanan yang tak sedap di atas... biasalah di negeri ni tauke cha ya nun alif tetapi semua pekerja budak-budak Melayu.


Di luar ada pasar malam, nampak peniaga-peniaga tengah sibuk mendiri tempat jualan masing-masing...typical pasar malam scene
Melayang RM45.70 untuk makanan di atas ...and on the way home kena tadah telinga from MOTH with his 'I told you so, I told you so.....'  tak apa kan kopitiam tu cha ya nun alif yang punya so we don't have to go there anymore.

 

5 comments:

Al-Manar said...

Not seeing you around I began to think you had stopped writing. Instead have been feasting with family.

Hijab Valley said...

Salam sister.. jemputlah berkunjung ke blog Hijab Valley. Byk koleksi shawl dan tudung2 menarik. Promosi dan GA jg sedang diadakn sempena pembukaan blog shop ini. Jangan lupa follow juga ye..

Terima kasih =)
http://hijab-valley.blogspot.com

naniasda said...

I am still around Pakcik Al-Manar but not writing so much...lack of ideas on what to write anymore but I always visit your site without fail eventhough did not leave any comment there...tq for coming here :)

didie yusoff said...

thanx kak for the review. baru lalu kat situ tadi mase antar orang p husm..name cam canggih jek, ingatkan nk bwk fmly jln2 mkn la shabu2 ke ramen ke situ weekend ni..nmpak gaye cam xjadik je..haha..tipah hampir tertipu la ni..

naniasda said...

Sudah lose satu customer Ichiban KK..nama saja bunyi Jepun tapi makanannya tidak. Tq for visiting this site Didie :)

Daiyan's Giant Caterpillars (Part II)

                                      CEO of RapidKL's tweet inviting Daiyan to visit LRT depot...                          ...