Friday, 16 March 2012

Bekwoh di Sana Sini


Cuti sekolah seminggu, time ni lah ramai orang buat bekwoh (big work kalu translate kut orang puteh) nikoh kahwin.  So had the chance to go to some of the wedding invitations and snapped some pictures just to record in my blog.  Malu jugak nak ambil gambar-gambar ni tapi buat muko selambo jah maso snap gambar2 ni. Nyo tengok pelik ko setengah oghe, apo lah mokcik ni duk tek situ duk tek ssini.  Kalu oghe mudo hok ambik gambar tok napok pelik sangat.  Kalu dulu dok mmikir pun nok ambik gambar-gambar kat oghe bekwoh tapi gak loni doh mugo ado blog sajo lah nnok mmasuk peristiwa gi tempat bekwoh.

Bekwoh anak kawan sepejabat.... kerabu umbut nyior yang sedap, singgae daging, budu dan ulam pun ada
Lagi bekwoh anak kawan sepejabat yang bertema warna kuning
Berapa banyaknya arah tuju ke rumah-rumah yang buat kenduri kahwin. Kenduri ini di rumah kawan (lelaki) sepejabat yang meninggal dunia dua minggu sebelum dia menerima menantu
Bekwoh sepupu suami yang diadakan di sebuah Dewan

Bekwoh di rumah seorang lagi sepupu suami, dessert sira labu, tapae beras



Menu bekwoh dah berubah.  Dulu mesti ado dalca dengan 'kakkah dalae' (such as the tripe and liver of a cow) tapi sekarang cekak kaut hanya sayur seperti terung yang banyak.  Kerutuk daging pun no more in the menu and dulu makan berhidang, shows that life back then was so relaxed now its all buffet style.  Bab 'basuh mulut' (dessert) pulak there was bledo bodo (plain agar-agar) atau bledo kering (dried sweet agar-agar) or tepung telur (buah tanjung, jalo mas)...mahal blako loni.   There also used to be 'pisang kelat keling' (pisang rastali) as 'bbasuh mulut', sori lah now susah nak cari pisang served at wedding feasts.  As for the 'sisa' (sekarang dipanggil 'door gifts' lah pulok) dulu-dulu sebiji telur ayam rebus tanda kesuburan diberi kepada setiap tetamu dalam bekas kaca comel-comel, sekarang kebanyakkannya sweets dan ketuh ketih hok kutip habuk.


No comments:

akhirnya..terlaksana jugak hajat Dinner @ Rebung!

Sudah beberapa kali rancang semasa ke KL hendak ke Restoran Rebung tak kira lah makan tengahari atau makan malam.  Tuan punya restoran pu...