Thursday, 27 June 2013

A Date With Irfan...

This announcement was put up in Tengku Ahmad Irfan's blog but I don't think classical music lovers here is aware yet of his upcoming performance with the Malaysia Philharmonic Orchestra (MPO) for the opening Gala Concert  since it was not put up as a new post in his blog.  He will be back from New York for a while, besides it is the summer holidays there and with Raya Aidil Fitri also celebrated earlier in August, this concert coincides nicely. 

Irfan will be performing Prokofiev Concerto No.2 & world premiere of Sahibul Hikayat Fantasy Overture 

Irfan's orchestral piece, Keraian (Celebration), premiered by the New York Philharmonic last May 23rd 2013 at a High School Day concert.  It was such a great honor and experience as it is the best orchestra in the US.  They played Irfan and two of his colleagues pieces.

Truth be told I do not understand classical music but only a tiny bit and as it is my grandnephew who is performing it's a date for the grandaunts with Irfan...


Wednesday, 12 June 2013

JJCM - Mee Tarik Warisan Asli

Setiap kali ke Kuala Lumpur anak sulung sentiasa berusaha membawa mama, abah dan adik-adik dia jalan-jalan cari makan ke restoran yang menyedia makanan yang tidak terdapat di KB.  We were in KL for a week last May and she brought us to this restaurant...Mee Tarik Warisan Asli somewhere in Sungei Besi.  Khabarnya sudah masuk rancangan JJCM TV3...but I never have the opportunity to watch this show because we in Kelantan work on Sunday, kenapalah tak boleh siar rancangan ini waktu malam  TV3 oiiii!.. kami di pantai timur nak tonton jugak...malas nak tonton kut tonton.com tu weh! Dengar khabar  sudah agak famous mee tarik ni with the KL folks.  Kalau google ada banyak blog  bercerita perihal restoran ini. 



Pelanggan berpeluang tengok melalui cermin besar ini bagaimana mee yang diadun daripada tepung  ditarik-tarik dengan begitu cepat sekali menjadi juraian mee dan terus dicelup dalam air bergelagak disebelah tu.

 Pelanggan tidak lepaskan peluang tengok bagaimana mee ini ditarik...expert betul cara si penarik mee tu

Berbagai hidangan yang disediakan seperti dalam menu di atas

Antara hidangan yang di makan malam itu...

Mee dengan cendawan..semua kata sedap

I ate this 'Cold Mee'...memang sejuk macam namanya dan sedap jugak

Anak kata hidangan di atas ni paling popular..Toothpick Lamb, daging biri-biri or daging kambing? dicucuk-cucuk dengan toothpick

Anak sulung dan saya order minuman Ba Bao Teh ni..tidak pernah minum teh cina macam ni, ada semacam akar-akar kayu dan daun, buah bidara dicampur sekali tapi sangat 'refreshing' sekali.

Semua pekerja di restoran ini Cina Muslim..ada kategori A untuk kebersihan so tidak was-was lagi...

Anak bawa ke lokasi ini di Shah Alam..masuk JJCM TV3 juga tapi rupa-rupanya indah khabar dari rupa...tempatnya sesak, tengok sekitar food court ni kotor...padan pun diberi kategori B!

Tak dok sedak mano pun ABC ssohor ni pun...












Street Art in Kota Bharu

Not many people noticed that the back lanes behind rows of shop houses along Jalan Dato' Pati ,Kota Bharu have been been transformed i...