Sunday, 18 August 2013

Bekas putih ni lagi...

Kalau seboleh-bolehnya I avoid my food being packed in this 'white' container...dah tau bahayanya so buat apa nak ambil risikonya kan...tapi entahlah memang tahap kesedaran warga-warga di negara ini masih di tahap minima tentang betapa bahayanya bekas ini.  Rata-rata berleluasa penggunaan bekas ni...di majlis kahwinlah, di jamuan-jamuan pejabatlah etc etc etc, semua orang dah malas nak basuh pinggan gelas cawan so ringkas, senang, cepat guna benda ni but they never think of the consequences... benda remeh temeh macam ni pun nak diblog jugak kah, sajalah sebagai peringatan kepada sesiapa yang mahu diingatkan (eleh macamlah blog ni ada ramai pengunjung!)


This is what I ordered this afternoon for lunch, mee goreng and it comes packed in this container lagi...cepat-cepat tukar ke dalam bekas di bawah

at least bekas plastik ni boleh masuk microwave kan....

It takes at least 500 years to decompose (bekas putih ni ler)

What happens when we add hot food or drinks to Polystyrene?

Polystyrene contains the toxic substances Styrene and Benzene, suspected carcinogens and neurotoxins that are hazardous to humans. Hot foods and liquids actually start a partial breakdown of the Styrofoam, causing some toxins to be absorbed into our bloodstream and tissue.
Polystyrene food containers leach the toxin Styrene when they come into contact with warm food or drink, alcohol, oils and acidic foods causing human contamination and pose a health risk to people.  Avoid drinking tea with lemon, coffee with dairy cream, fruit juices, alcoholic beverages and wine from Styrofoam cups. Red wine will instantly dissolve the Styrene monomer.  Do not eat oily foods from Styrofoam containers.
Most interesting is the degradation of food that contains vitamin A (beta-carotene). In packaged foods with the addition of heat (such as microwave temperatures), vitamin A will decompose and produce m-xylene, toluene, and 2,6-dimethylnaphthalene. Toluene will aggressively dissolve polystyrene. This renders polystyrene as an unsuitable package for containing or micro waving products that contain vitamin A....read more here.

ACTION PLAN: Petaling Jaya City Council has drafted a three-year strategy to ban the containers
PETALING JAYA: TAKEAWAY meals packed in polystyrene food containers may soon be a thing of the past in the city. 
The Petaling Jaya City Council (MBPJ) is pushing for a ban on the containers.
Baguslah if this action plan really takes off.

I read somewhere this styrofoam container was referred to as a 'white coffin'! ...fikir-fikirlah demi kesihatan dan juga untuk alam sekitar yang selesa untuk anak cucu kita. 

12 comments:

IndaMarya said...

Hi dear,u know wat.last raya I pi umah sedara buat makan2 .tiba2 masa nak makan hidang nasi dlm paper plates. selamba ja I went into the kitchen and got myslf a plate.pinggan kaca lagi.baru makan..to those yg tau how terribly dangerous benda ni will of course react to this.what about those yg tak tau..elok la you letak some knowledge disini, boleh gak yg tk tau jadi tau.Thnx dear.

naniasda said...

Memang my confirm enemy these styrofoam containers, tapi apakan daya kerajaan kita bukannya prihatin sangat nak ban penggunaanya. Tapi susah nak educate orang ramai akan bahayanya guna bekas macam ni.

Al-Manar said...

Eloklah berjaga jaga kalau dah tahu.

naniasda said...

Pakcik Al-Manar...kepada yang tidak tahu ataupun yang sengaja tidak mahu tahu bagaimana ya?

pB said...

raso nyot pB pun tahu bendo tu bahayo , tapi dok guno jugokkkkk

lengkali rasonyo keno standby tupperware dalae kreto ....

naniasda said...

pB,
hidup loni semua cepat, ringkas n malah bbaso..hehe

Uncle Lee said...

Hello Naniasda, really nice have you dropped by my pondok.
Always a thrill make new friends.
I suka tu mee goreng. And agree with you re that white box. Where I am the kedai makanan still use them, but we have special ways of destroying them here.
Love your baby, geram tengok.

I shall certainly be looking forward have you drop by again.
Until then, salam ceria selalu dan jangan lupa gembira di hati.
Bagaikan sentiasa kedengaran alunan lagu merdu.
Lee.

Ps, there's nothing wrong with my URL, except that its Google side.
Or maybe its my computer security. Tapa la, you just klik on my callsign, faster then duduk bus datang my pondok, ha ha ha.
Have a nice day.

naniasda said...

Tks for returning my visit to your pondok yet again Uncle Lee. Di sini mana ada special way to destroy these white pests, lagi banyak menimbun sampah sarap adalah. That baby is my first grandson, the light and joy of my family :).

Uncle Lee said...

Hi Nan, that baby is your grandson? Holy Smoke! You sure don't look like a grandmother, ha ha ha.
Ok, I better keep my application form.....ha ha ha, just joke joke, ya.
Lee.

naniasda said...

tht's a very nice complement that every woman would like to hear, thank you for visiting my humble abode :)

hans said...

Just read your blog. I did not realise how harmful the sytrofoam container is. Thank you for the information. Now i have to think of an alternative on what should i pack the biryani in for take-aways (a cheap alternative).....any suggestions anyone?

naniasda said...

I know Hans...guna daun pisang! The original packaging yang diguna oleh tok nenek kita dulu, lets go back to our old traditional way of packaging food...ingat ko nasi belauk daun pisae Mok Su Bon' masa ngoh kecik dulu dulu..

Street Art in Kota Bharu

Not many people noticed that the back lanes behind rows of shop houses along Jalan Dato' Pati ,Kota Bharu have been been transformed i...