Tuesday, 17 December 2013

makan angin free!

It is not for nothing when this newspaper cutting was forwarded to all staff  recently from a concerned individual in the office. Teruja bila membaca keratan akhbar ini, rupa rupanya ada jugak di kalangan pemimpin atau pemerintah di Kelantan yang  sedar 'gelagat orang orang besar' yang sering keluar negara kononnya melawat untuk mempelajari sesuatu di luar negara yang boleh dibawa balik untuk diimplementasikan di tempat sendiri. 

Diucapkan syabas kerana  beliau sudi menegur keadaan tersebut yang sememangnya telah berlarutan sejak 30 tahun dahulu. Saya berdoa semoga orang orang besar di kalangan pemerintah dapat celik mata sikit apa yang sebenarnya berlaku selama ini. Cuba hitung sejak 30 tahun dulu siapakah di kalangan pemimpin dan pembesar yang ada kuasa telah membuat lawatan keluar negara dan berapa kali.....hasilnya adalaaaaa.....dapat makan angin free! ....menghabiskan duit rakyat yang membayar cukai, tetapi hasil tidak dapat dirasa bab kata mereka 'biar orang lain bayar....kita tumpang aja kalau ada kemudahan' ...heard this statement from the horses mouth too!

Walau pun begitu saya masih ragu ragu di atas hasrat Datuk  kerana tak mungkin dapat mengubah sesuatu kerana di kalangan pemimpin yang ada sekarang sememangnya sudah 'expired' idea dan citarasa, boleh dianggap mereka berpendapat begini ... 'hidup sekarang ni ok dah...molek belako dah...pembangunan banyak dah...kereta di atas jalan  cukup banyak dah....sampai nak parkir pun susah dah....parking berbayar pun sudah dikenakan minimum caj 40 sen sekarang'.  Jalan raya dulu rasa besar dan luas, sekarang ni rasa sempit ....banyak kereta banyak parking lot...orang jual air kelapa pun boleh meniaga atas jalan...memang satu kemajuan...apa tidak nya, nak beli air tak payah turun kereta...di KB ni 'drive in' memang banyak di tepi jalan...pintu kedai pun boleh duduk atas 'road alignment'.

Satu 'kemajuan' di KB yang amat  dikagumi...kita boleh buang sampah di mana-mana walau pun tong sampah dan 'sistemnya yang amat canggih' telah disediakan, tak kena denda pun..jangan bimbang..ada orang cukup senang kalau nak buang sampah, letak saja karung sampah atau bag plastik yang padat dengan sampah di atas bonet belakang kereta dan dipandu atas jalan raya..sampai di mana mana selekoh jalan  akan tergolek jatuh di atas jalan  sebelum sampai ke tempat pembuangan sampah! 

KB ni kononnya sudah memadai dengan slogan 'Kota Bharu...Bandaraya Islam' dan juga 'Kota Bharu bersih' (cuba gak enforce sistem kebersihan di Pasar Siti Khadijah tu..nak bawa pelancong melawat ke situ baik toksah! Orang jual ikan letak atas stall tu tapi di sini terbalik, ikan duk dalam tong di bawah, tauke  hok duk bersila atas stall, lantai habih becak, kotor dan licin, sudah berapa ramai orang gelincir dan jatuh dalam PSK ni, hok boleh malu jah sebab jatuh in public).   Slogan ini sudah cukup untuk mereka yang berkuasa  mendabik dada kononnya dialah punya idea sudah buat sesuatu.  

Sekarang nampaknya MPKB telah membina tempat buang sampah yang baru dengan batu bata dan konkrit..serta dicat yang agak menarik (hijau kuning)...tapi tempatnya masih lagi di tepi jalan raya...baunya yang masam masih lagi semerbak kalau kita lalu disebelahnya...longgokan sampah masih lagi kelihatan bersepah di tepi tong....masih tak selesai, ramai lagi orang yang buang sampah di sini masih di takuk mentaliti tak reti nak masukkan sampah ke dalam tong yang disediakan.  Just for info, earlier this year a man selling 'nasi belauk' whose house is just across the street (along Jalan Wakaf Mek Zainab) from the 'tong sampah' was 'gedebum' knocked down dead by a car  when he was disposing his rubbish at the rubbish dump,  so do not think that it is safe disposing your rubbish  because most dumps here are placed so strategically by busy roadsides! 

Baguslah kalau ada sesuatu usaha yang baik itu sememangnya patut dipuji dan sebaliknya yang tidak baik itu patut dikeji.


Tuesday, 3 December 2013

Field Trip aka Shopping to Hat Yai Songkla

Lately the will to blog is no longer a priority, guessed things which one find exciting in the beginning  loses its lustre over time and on top of this it was more depressing when I accidentally clicked on this site http://www.similarsites.com, and discovered some statistic about naniasda.blogspot.com... that on average  users are viewing 1.8 pages each time they visit this site and 82.61% of them exit the site without clicking on a single link...WOW!  I might as well pack it in and not blog anymore  looking at the reception this blog is receiving. Nevertheless here is some update (as requested by Teh of course) about my visit to Hatyai Songkla for Teh's and Sunah's reading pleasure...you know this blog is for you two...yeahhhh!


Ada gambar sikit-sikit nak tunjuk Teh and Sunah ni...org lain nok tumpang tengok tak dok hal punya...jangan copy paste sudoh lah...payoh nok jjupo Tok Cha gini.  Kecik-kecik dulu takut kalau jumpa 'tok cha', orang-orang tua kata jumpa tok cha jangan tunjuk dengan jari kat demo ni nanti kudung jari tuh hahaha...percaya betullah masa kita kanak-kanak anyway those long ago 'tok cha' looked so tall and forbidding in their saffron robes.  Sekarang payah nak jumpa tok cha gi mari di jalan-jalan KB, tidak serupa seperti dulu.


Met this four guys monks (tok cha) on a Hatyai market street three weeks ago.  It was on a Sunday morning my friend and I were taking a stroll along some busy street before we leave for home later in the afternoon, saw this four guys ahem...monks waiting for alms and blessing anyone who wants to be blessed that morning like this guy below.  Asked permission for their photo to be taken and the guy monk in the forefront nodded ..tengok tu malu-malu kuching pulak dia, senyum tak nak senyum sama banyak ada bunga bungaan di tangan lagi..


It was a field trip (Lawatan Sambil Belajar)  to Hatyai Songkla organised by the office management for ladies staff with four male staff accompanying us...tahu-tahu lah kan situasi di sebelah Selatan Thai sekarang.   Takut memang takut tapi hendak pergi jugak actually ini merupakan kali kedua ke Hatyai, kali pertama pada tahun 2003 dengan hubby bawak anak-anak sekali, berkonvoi dengan kereta beramai-ramai dengan ahli kelab rekreasi pejabat.  Ada polis pelancongan Thailand yang escort rombongan kami masa itu so memang rasa selamat.

Rombongan atas bas..galok benar atas bas demo-demo hok duk belake tu gege riuh...sukalah jugok gi makae angin ggini dengan office mates.


Our tour guide throughout the journey, Encik Rusdi (orang melayu-siam, cakap dialek kelate-siam) he joined our entourage at Sungei Kolok.  Panjang cerita Encik Rusdi sepanjang perjalanan ke Hatyai...tentang kerabat raja-raja di wilayah selatan thai yang kahwin dengan kerabat diraja semenanjung sampai ke negeri Johor.  Ada Raja Kuning, Raja Ungu sambil ditunjuk tempat-tempat yang menjadi sejarah di sepanjang jalan.  Not really shocking but it was to me when he told about drug addicts comes largely from these southern parts and all of them are muslims.  So satu cara/agenda menghapuskan remaja Islam melalui penagihan dadah hinggakan ada yang sanggup kikis ubat nyamuk lingkar dicampur air dan diminum...gerenti nyamuk tak ketik dia lagi kata En. Rusdi.  As you travel further up north no more drug addicts...fikir-fikirlah sendiri tentang fenomena ini.  

He also told us the incidents that caused the situation as of now in these parts, starting the incident at the Masjid Krisek in 2004 that led to the unrest till now.  He gathered it is difficult now for conditions to be back to normal and still we continue our journey to Hatyai through road blocks with posters nailed on trees by the side of the roads with words 'Stop The Killings', 'Stop Violence'...rasa takut memang meresap dalam diri especially bila tengok kat luar stesen-stesen polis yang dilalui ada dibina kubu dan kerawat berduri di sepanjang pagar. 

 Nak tunjuk gambar betapa lengangnya keadaan di Imigresen Rantau Panjang walaupun cuti minggu panjang sempena Keputeraan Al-Sultan pada masa itu.  Sebelum rusuhan di Selatan Thai memang kalut keadaan di sini. 

Imigresen di Sungei Kolok, juga nampak relaks pegawai imigresen.  Hampir sejam berada di sini, kena tunggu urusan kebenaran pelepasan bas oleh pihak imigresen thai.  Di bandar Sg. Kolok kami buat pertukaran RM ke Baht, yang tak berapa seronoknya RM sudah turun nilainya misalnya saya tukar RM700 dan perlu tambah RM18.00 lagi untuk mencukupi 7000 Baht....tidak berapa tahu pasal tukaran wang asing nih tapi gak duit kita semakin mengecil ler.  

Tidak peliklah orang Kelantan ada mempunyai ramai kaum kerabat di Sg. Kolok, Yala, Pattani.  Kita pun ada jugak, mak saudara sekarang sudah arwah duduk di Kolok ni.  She was a masseuse (tukang urut) and a very good one too.   Why Pok Teh Kar (her husband) settled there with the whole family was not known to me maybe Teh know the story?  But then our ancestors came from Siam so its not a puzzle that has to be solved.  A cousin with his family is still living here in Sg. Kolok.  My first visit to Kolok was when I was in my early teens, went with my aunt who was visiting us.  Masa tu naik perahu tambang menyeberangi Sg. Kolok.  Sampai sebelah sana naik motosikal tambang pulak...and oh I saw a popular singer shopping in one of the shops there...the late Rafeah Buang.  Teh mesti ingat kita always provoke Mok Nab (our aunt) pasal keadaan jenayah tembak menembak di Kolok yang sering kita dengar pada masa itu.  Marah benar Mok Nab bila kita kata Kolok macam bandar koboi nak marah orang ambil pistol gi tembak.  Begitulah keadaan dulu kini dan sekarang sudah merebak ke tempat kita jenayah tembak menembak ini so kalau Mok Nab ada sekarang mesti dia pulak yang provoke kita kan...

Berhenti di C.S. Pattani Hotel untuk lunch...



Duduk dua tiga hari di Selatan Thai ni naik jelak makan makanan yang pedas manis (brona perut lah weh)...



Lepas makan sembahyang jamak waktu zohor dan asar di Masjid Pattani.  Sayang masjid cantik besar tetapi tidak cukup kelengkapan sebagaimana yang diberitahu Encik Rusdi, memang semua masjid di sini begini kerana tidak cukup peruntukan.  

Dalam Masjid Pattani

I mentioned field trip kan...so sudah lewat petang kami dibawa melawat ke tempat ini sebelum check-in hotel di Hatyai.  Tidak tahu nama kampung tapi ada disebut oleh tour guide.  Di sini penduduk wanitanya buat gubahan daripada sisik ikan siakap sort of Satu Daerah Satu Industri gitu...
Sedikit briefing tentang kegiatan mereka,  suri-suri rumah yang dapat pendapatan bulanan anggaran RM700 - RM800 sebulan setiap orang. 

Kerongsang daripada sisik ikan berbagai warna dijual dengan harga 35B setiap satu.

Sedikit demonstrasi oleh mokcik-mokcik Thai bagaimana buat gubahan kerongsang 

 Cantik manis budak-budak Thai ni yang kebetulan ada di situ

Ok nati sambung lagi untuk Teh and Sunah cerita lawatan ini...

Al-Manar...You will be Remembered!

It has been a month since blogger Tuan Haji Hassan @ Al-Manar or as he referred himself as Pakcik left us forever on 8 Syaaban 1437 / 15 M...