Tuesday, 3 December 2013

Field Trip aka Shopping to Hat Yai Songkla

Lately the will to blog is no longer a priority, guessed things which one find exciting in the beginning  loses its lustre over time and on top of this it was more depressing when I accidentally clicked on this site http://www.similarsites.com, and discovered some statistic about naniasda.blogspot.com... that on average  users are viewing 1.8 pages each time they visit this site and 82.61% of them exit the site without clicking on a single link...WOW!  I might as well pack it in and not blog anymore  looking at the reception this blog is receiving. Nevertheless here is some update (as requested by Teh of course) about my visit to Hatyai Songkla for Teh's and Sunah's reading pleasure...you know this blog is for you two...yeahhhh!


Ada gambar sikit-sikit nak tunjuk Teh and Sunah ni...org lain nok tumpang tengok tak dok hal punya...jangan copy paste sudoh lah...payoh nok jjupo Tok Cha gini.  Kecik-kecik dulu takut kalau jumpa 'tok cha', orang-orang tua kata jumpa tok cha jangan tunjuk dengan jari kat demo ni nanti kudung jari tuh hahaha...percaya betullah masa kita kanak-kanak anyway those long ago 'tok cha' looked so tall and forbidding in their saffron robes.  Sekarang payah nak jumpa tok cha gi mari di jalan-jalan KB, tidak serupa seperti dulu.


Met this four guys monks (tok cha) on a Hatyai market street three weeks ago.  It was on a Sunday morning my friend and I were taking a stroll along some busy street before we leave for home later in the afternoon, saw this four guys ahem...monks waiting for alms and blessing anyone who wants to be blessed that morning like this guy below.  Asked permission for their photo to be taken and the guy monk in the forefront nodded ..tengok tu malu-malu kuching pulak dia, senyum tak nak senyum sama banyak ada bunga bungaan di tangan lagi..


It was a field trip (Lawatan Sambil Belajar)  to Hatyai Songkla organised by the office management for ladies staff with four male staff accompanying us...tahu-tahu lah kan situasi di sebelah Selatan Thai sekarang.   Takut memang takut tapi hendak pergi jugak actually ini merupakan kali kedua ke Hatyai, kali pertama pada tahun 2003 dengan hubby bawak anak-anak sekali, berkonvoi dengan kereta beramai-ramai dengan ahli kelab rekreasi pejabat.  Ada polis pelancongan Thailand yang escort rombongan kami masa itu so memang rasa selamat.

Rombongan atas bas..galok benar atas bas demo-demo hok duk belake tu gege riuh...sukalah jugok gi makae angin ggini dengan office mates.


Our tour guide throughout the journey, Encik Rusdi (orang melayu-siam, cakap dialek kelate-siam) he joined our entourage at Sungei Kolok.  Panjang cerita Encik Rusdi sepanjang perjalanan ke Hatyai...tentang kerabat raja-raja di wilayah selatan thai yang kahwin dengan kerabat diraja semenanjung sampai ke negeri Johor.  Ada Raja Kuning, Raja Ungu sambil ditunjuk tempat-tempat yang menjadi sejarah di sepanjang jalan.  Not really shocking but it was to me when he told about drug addicts comes largely from these southern parts and all of them are muslims.  So satu cara/agenda menghapuskan remaja Islam melalui penagihan dadah hinggakan ada yang sanggup kikis ubat nyamuk lingkar dicampur air dan diminum...gerenti nyamuk tak ketik dia lagi kata En. Rusdi.  As you travel further up north no more drug addicts...fikir-fikirlah sendiri tentang fenomena ini.  

He also told us the incidents that caused the situation as of now in these parts, starting the incident at the Masjid Krisek in 2004 that led to the unrest till now.  He gathered it is difficult now for conditions to be back to normal and still we continue our journey to Hatyai through road blocks with posters nailed on trees by the side of the roads with words 'Stop The Killings', 'Stop Violence'...rasa takut memang meresap dalam diri especially bila tengok kat luar stesen-stesen polis yang dilalui ada dibina kubu dan kerawat berduri di sepanjang pagar. 

 Nak tunjuk gambar betapa lengangnya keadaan di Imigresen Rantau Panjang walaupun cuti minggu panjang sempena Keputeraan Al-Sultan pada masa itu.  Sebelum rusuhan di Selatan Thai memang kalut keadaan di sini. 

Imigresen di Sungei Kolok, juga nampak relaks pegawai imigresen.  Hampir sejam berada di sini, kena tunggu urusan kebenaran pelepasan bas oleh pihak imigresen thai.  Di bandar Sg. Kolok kami buat pertukaran RM ke Baht, yang tak berapa seronoknya RM sudah turun nilainya misalnya saya tukar RM700 dan perlu tambah RM18.00 lagi untuk mencukupi 7000 Baht....tidak berapa tahu pasal tukaran wang asing nih tapi gak duit kita semakin mengecil ler.  

Tidak peliklah orang Kelantan ada mempunyai ramai kaum kerabat di Sg. Kolok, Yala, Pattani.  Kita pun ada jugak, mak saudara sekarang sudah arwah duduk di Kolok ni.  She was a masseuse (tukang urut) and a very good one too.   Why Pok Teh Kar (her husband) settled there with the whole family was not known to me maybe Teh know the story?  But then our ancestors came from Siam so its not a puzzle that has to be solved.  A cousin with his family is still living here in Sg. Kolok.  My first visit to Kolok was when I was in my early teens, went with my aunt who was visiting us.  Masa tu naik perahu tambang menyeberangi Sg. Kolok.  Sampai sebelah sana naik motosikal tambang pulak...and oh I saw a popular singer shopping in one of the shops there...the late Rafeah Buang.  Teh mesti ingat kita always provoke Mok Nab (our aunt) pasal keadaan jenayah tembak menembak di Kolok yang sering kita dengar pada masa itu.  Marah benar Mok Nab bila kita kata Kolok macam bandar koboi nak marah orang ambil pistol gi tembak.  Begitulah keadaan dulu kini dan sekarang sudah merebak ke tempat kita jenayah tembak menembak ini so kalau Mok Nab ada sekarang mesti dia pulak yang provoke kita kan...

Berhenti di C.S. Pattani Hotel untuk lunch...



Duduk dua tiga hari di Selatan Thai ni naik jelak makan makanan yang pedas manis (brona perut lah weh)...



Lepas makan sembahyang jamak waktu zohor dan asar di Masjid Pattani.  Sayang masjid cantik besar tetapi tidak cukup kelengkapan sebagaimana yang diberitahu Encik Rusdi, memang semua masjid di sini begini kerana tidak cukup peruntukan.  

Dalam Masjid Pattani

I mentioned field trip kan...so sudah lewat petang kami dibawa melawat ke tempat ini sebelum check-in hotel di Hatyai.  Tidak tahu nama kampung tapi ada disebut oleh tour guide.  Di sini penduduk wanitanya buat gubahan daripada sisik ikan siakap sort of Satu Daerah Satu Industri gitu...
Sedikit briefing tentang kegiatan mereka,  suri-suri rumah yang dapat pendapatan bulanan anggaran RM700 - RM800 sebulan setiap orang. 

Kerongsang daripada sisik ikan berbagai warna dijual dengan harga 35B setiap satu.

Sedikit demonstrasi oleh mokcik-mokcik Thai bagaimana buat gubahan kerongsang 

 Cantik manis budak-budak Thai ni yang kebetulan ada di situ

Ok nati sambung lagi untuk Teh and Sunah cerita lawatan ini...

18 comments:

Teh Ani said...

Terima kasih. Writing for our own pleasure, to document our own experience, to share our happiness and sorrows with persons who care, that is what writing is all about. We enjoy reading through your articles, all about us. We don't talk about others, anyway its none of our business. People, most of them inquisitive about others esp celebrities, thats why these blogs attract most blog walkers... So keep it up Sis. Write n write, write, write.

Yes arwoh Mok Nab settled in Sg Kolok because arwoh Pak Teh Kar hailed from Narkhorn Sri Thammarat or was also known as Ligor in Malay history. Kelantan before 1824 treaty was part of Pattani besar ... Our great great grandparents too are from Pattani or probably further up in Chemburi.

Teh Ani said...

Ooooops.. Sorry mix up dates.. 1824 was the Pangkor Treaty which led to the British Intervention in Malaya.. The correct date is 1909, the formation of the Unfederated states. Kelantan and Terenggnu were given to Malayan British, Pattani whichinclude Yala n Narathiwat and other malay province went to Siamese.thus the malays in these provinces were our former state mates. The British divided us.

Teh Ani said...

Ooooops.. Sorry mix up dates.. 1824 was the Pangkor Treaty which led to the British Intervention in Malaya.. The correct date is 1909, the formation of the Unfederated states. Kelantan and Terenggnu were given to Malayan British, Pattani whichinclude Yala n Narathiwat and other malay province went to Siamese.thus the malays in these provinces were our former state mates. The British divided us.

Teh Ani said...

Kedah n Perlis too

IndaMarya said...

hi dear, org Siam ni memang pndai cari mkn.kdg2 we just cnnot imagine they cn produce somethng so beautiful.kdg2 dri bhan trbuang lagi. they have this cottage industry where each village will produce one special thing to sell.

naniasda said...

Hi IM,
mmg betul itu yang diberitahu oleh tour guide hari tu tiap-tiap mukim/kampung ada product yang dihasilkan. I visited your blog and hear you sing...marvelous voice and I have always like 'sepanjang jalan kenangan' by Tety Kady.

naniasda said...

Teh..betullah, I find it easier to write things when its just like the three of us talking and telling stories just like in the good old days. If not for the British...kito kecek Siyae lah weh loni but it was depressing travelling along the muslims regions...it was like us 30 years ago! No wonder the unrest!

Teh Ani said...

Yup. Keep on wriing. Please write about Hana. She is foing great things now. Please viit her pg n deviant arts.

Teh Ani said...

Sorry.. Doing

Teh Ani said...

Yup. Keep on wriing. Please write about Hana. She is foing great things now. Please viit her pg n deviant arts.

sunah said...

Keep on writing, don't stop....x sabar tunggu crito2 n gmbr2 kat hatyai seterusnya.....

Al-Manar said...

I think it is a shame to see you stop writing on the basis of the numbers of visitors. I write to express myself as a kind of diary. It is a kind of bonus to see visitors leaving comments.

One habit I have adopted is to make sure to return a visit. Likewise I do hope others to return my visits. Occasional comments will remind a host of our presence - out of sight out of mind. Your occasional calls make sure that I do not forget.

naniasda said...

ok Teh will look up Hana's website and see what I can do eh? Well its all in the family.

naniasda said...

of course Sunah, Insha Allah will continue writing just for your sake eh sis?

naniasda said...

Pakcik Almanar...its just motivation I guess for bloggers like me to see some response on what I write and I don't wonder why some bloggers gave up or make their blogs private to only some readers who always response to what they write and just like what my sister Teh said, readers here are just inquisitive about other people's life and normally that sort of blog really attracts a lot of readers and followers and oh also those over rated food/cookery blogs!

Thank you Pakcik for dropping by here...you never fail to leave a comment :)

sunah said...

Yeah...Mace tu laa, kalu K Saba sipe karange k saba tentang arwoh Mok kito yg tercinta tu blh mmasuk dale blog nih...

Shane said...

Hi Naniasda, wow, love the pics here. I used to cross over to Golok when working days, go over for lunch with my contractors.
Can see you ladies having fun.....
Suka tengok the Thai foods....
And yes, the Malays living at near the Thai border speak Malay with Thai accent.
You have a nice day, simpan satu lagu dalam hati.
Lee.

naniasda said...

Hi Shane...sure ka you only go for lunch while in Golok? 'wink wink'! Used to be a wrath for wives here if their husbands cross the Sungei Golok for anything else..tsk tsk. How to simpan satu lagu dalam hati anymore when I am kicked off the 'Orient Express' hahaha..I forgot to save your link lah :(

akhirnya..terlaksana jugak hajat Dinner @ Rebung!

Sudah beberapa kali rancang semasa ke KL hendak ke Restoran Rebung tak kira lah makan tengahari atau makan malam.  Tuan punya restoran pu...