Saturday, 18 February 2012

Lakso Siyae

Sudah lama tidak makan lakso ni...pagi tadi my sisters specially ordered lakso siyae (siam).  Kuah lakso ni a bit different from the normal lakso kelatae, its green, maybe a bit like the thai green curry with chicken or meat and fishball in it.  Add in cucumber slices, long beans, taugeh, daun pucuk teghe (daun pucuk gajus) and fried bird's chili (cili padi) for a bit of spice.  Kebetulan ada daun ketumbar so we add it in too.

Lakso Siam
Kuah Lakso n Lakso
Tak pernah belajar nak buat kuah lakso ni...reti makae jah.  Tidak ramai orang jual lakso ni di KB , yours truly ni memang jarang ke market untuk membeli barang-barang basah, tapi dengar khabarnyo lakso ni ado dijual di kedai kubae pasu (dekat doh nga rumoh tapi jaghe gi) dan mungkin ado di PSK jugok. Yang tahu kalau kita pergi ke Rantau Panjang ada orang jual di sana hari-hari.  

Untuk manisan dia orang tempah kuih serimuka...sedak blako.




'Kuih Kerok' (pic above).... I have not eaten this since God knows for so long..it was when I was a teenager and visiting my aunt who lives in Golok.  I followed her to the market the next morning and there was this old siamese lady, her head partially bald and muttering (pokpek pokpek) in siamese, cooking  this kuih not unlike the way we make kuih akok...the taste is both crunchy and lemak.  Teh....the next time you are in RP, don't forget to buy kuih kerok for me :)  Kuih ni gerenti tak dok di KB, ko ado jugok tok tahu la ambo..hehe

5 comments:

Teh said...

Laksa siam tak muak, nak pedas gigit cili padi goreng tuh. Nntilah, one fine day, Teh buat sendiri kuahnya, hijau dan merah.

naniasda said...

Looking forward for the one fine day. Ingat dok abih lakso td...smeta jah jerung2 dhumoh ni seghea...hehe

Teh said...

Tu laa mugo hok sedap, tadi tok ser ambik bakul laksa hok banyok! Nnti bilo gi rantau panjang awak Mac nih, beli kuih kerok tu. ORe Melayu Islam hok buat tapi dia kecek siam lebih dari kecek Melayu. Pasti orang seberang jugok laah. cara dia pakai serkup, sangkut kat telinga tuh. Janji sedap. Nok berapo rial?

pB said...

wahhh



kecur air mulut

naniasda said...

pB,
Maso ado selero ni kita bedal ssemo..hehe

Street Art in Kota Bharu

Not many people noticed that the back lanes behind rows of shop houses along Jalan Dato' Pati ,Kota Bharu have been been transformed i...