Saturday, 6 August 2011

Kalau Sudah Tidak Peka....

Bukan nak memburuk-burukkan orang di bulan yang mulia dan penuh barakah ni tapi adat hidup berjiran ini kita kena peka, prihatin, menjaga hati jiran-jiran supaya tidak menyusah atau menimbulkan perasaan tidak senang hati antara  kedua belah pihak malah dalam Islam pun memang ada ajaran adat-adat berjiran.  Tetapi  ada orang tak nak peka nak buat macam mana....kita ni pulak kononnya nak menjaga hati jiran tak nak bermasam muka kerana selama ini pun memang hubungan mesra alam semuanya dengan mereka.





And so this eyesore sight above greets us every time we step out of the house now.  Before semak samun di sebelah jalan tu terjadi hubby rajin trim rumput-rumput di luar pagar tu...yelah dah jalan tu menghala ke rumah kita hendak juga nampak bersih kan...The pile of crusher run dumped outside our gate too belongs to the neighbour for goodness know what project they need a lorry full for....from what I see dia guna sikit aje batu-batu tu and the rest dibiarkan di situ sampai sudah tumbuh pokok di sekeliling.  Hubbylah yang paling frust dengan keadaan sekarang, nak cakap direct suruh jiran ni buang semua benda yang ditanamnya dan longgokan batu crusher tu takut disalaherti pulak, kalau hubby sendiri yang buang lagilah parah.  Like what happened to my sil when her neighbour's cat always pays a visit to her house and leave its poop on the doorstep every day.  She got tired of having to wash it off every day and mentioned it  to someone of her dilemma, the next thing  she knew the neighbour came over and scolded her for telling tales!  See....some neighbours loves to turn a blind eye on what might be a discomfort to their neighbours.  

2 comments:

Teh Ani said...

Ngepek weh. gitu laa hidup berjiran, tak perang tahi kucing ayam, bising malam2, muzik n berperang suami isteri. Tak boleh buat apa2 hal ni. teringat pula pernah terbaca 70 dosa besar termasuk melepas haiwan pemeliharaan merayap dan menganggu lalu lintas dan org ramasi. entah2 menyusahkan jiran pun termsuk 70 dosa besar. semoga Allah melindungi kita.

naniasda said...

What to do what to do...que sera sera ^_^

Street Art in Kota Bharu

Not many people noticed that the back lanes behind rows of shop houses along Jalan Dato' Pati ,Kota Bharu have been been transformed i...