My First Ever Homemade Serimuka Durian
First time buat serimuka durian tapi memang kuih ini one of my favourite kuih when I was a kid lagi and my late aunt used to make this kuih for us. Sedap and lemak serimuka yang my late aunt buat but I never asked her for the recipe. Cari-cari resepi yang mana mudah dan senang untuk diikut untuk serimuka ini terjumpalah di blog Jom Masak, Jom Makan Makan (mohon izin share di sini)
I followed precisely the recipe and the result is....sedap and lemak! But I alter it a bit and did not use the yellow colouring for the top layer but pound 2 pieces of pandan leaves and extract the green pandan juice instead and I also add in a few pieces of cloves in the pulut (like my aunt used to do). Kuih dah jadi favourite hubby and he requested for it again a few days later.
I copy paste the recipe from JMJMM as below...
|
Bahan-bahannya:
Bahagian bawah:
250 gm beras pulut-cuci dan rendam 1 jam.
170 ml santan cair
1/2 tsp garam
2 helai daun pandan.
Cara-caranya:
Satukan semua bahan-bahan diatas dan masukkan kedalam loyang yang dilapik dengan plastik.Kukus hingga masak.Keluarkan daun pandan.Tekan-tekankan hingga pulut padat atau mampat.
Bahagian bawah:
250 gm beras pulut-cuci dan rendam 1 jam.
170 ml santan cair
1/2 tsp garam
2 helai daun pandan.
Cara-caranya:
Satukan semua bahan-bahan diatas dan masukkan kedalam loyang yang dilapik dengan plastik.Kukus hingga masak.Keluarkan daun pandan.Tekan-tekankan hingga pulut padat atau mampat.
Bahagian Atas:
150 gm isi durian.
3 biji telur
375 ml santan pekat.
35 gm tepung gandum
10 gm tepung jagung.
125 gm gula.
1/2 tsp garam.
Sedikit pewarna kuning (guna air daun pandan)
150 gm isi durian.
3 biji telur
375 ml santan pekat.
35 gm tepung gandum
10 gm tepung jagung.
125 gm gula.
1/2 tsp garam.
Sedikit pewarna kuning (guna air daun pandan)
- Masukkan semua bahan-bahan diatas kedalam blender dan blend hingga sebati.
- Tapiskan kedalam periuk dan masak sekejap dengan api perlahan dan hendaklah selalu dikacau agar tidak berketul-ketul.Bila hampir mendidih angkat.
- Tuangkan kedalam loyang yang mengandungi pulut dan kukus hingga masak.
- Apabila masak buka penutup kukusan dan biarkan kuih dalam pengukus diatas api selama 20 minit baru diangkat.
- Apabila kuih betul-betul sejuk barulah dipotong.
No comments:
Post a Comment